Реєстрація | Вхід
Головна » Архів матеріалів

"Я горджусь, що я українець..."

П`ятниця 13:46

       

10 квітня виповнюється 90 років з дня народження колишнього політичного в’язня Дністряна Асафата Гнатовича. На довгому життєвому шляху йому довелось зазнати багато труднощів і втрат. Народившись на Заході України, вихований на українських традиціях, він змалечку усвідомлював, що  він українець і щиро любив Україну.

      «Я горджусь, що я українець. Горджусь тим, що народився на святій українській землі. Пишаюсь, що змалку з ... Читати далі »

"Довго щирими сими словами до людей промовлямиму я ..." (Леся Українка)

Четвер 16:03

      З нагоди 145-ї річниці з дня народження відомої поетеси Лесі Українки в Ізяславському районному історико-краєзнавчому музеї оформлено виставку, яка відображає дружні ст ... Читати далі »

«Гаряче серце в нас, яке гаряче серце!»

Середа 12:24

«Гаряче серце в нас, яке гаряче серце!»

 

        В січні минуло 125 років від дня народження відомого поета, державного та громадського діяча Павла Тичини.

        Писати Павло Тичина починає в 1906 – 1910 рр., наслідуючи народні пісні та твори Т. ... Читати далі »

Вклонюся рідній стороні

Понеділок 10:50

       В Ізяславському районному історико-краєзнавчому музей проходить виставка робіт надзвичайно талановитого художника, скульптора та поета Миколи Івановича Ткачука. Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку "Вклонюся рідній стороні" та відчути ту любов, тепло, що передає митець у своїх роботах.

... Читати далі »

День українського політв'язня

Середа 16:27

     

12 січня 1972 року в Україні здійнялася нова хвиля арештів української інтеліґенції. За ґратами тоді опинилися лідери шістдесятництва Іван Світличний, Євген Сверстюк, В`ячеслав Чорновіл; цього ж дня були заарештовані Василь Стус, Зіновій Антонюк, Данило Шумук, Іван Коваленко, Микола Плахотнюк, Леонід Плющ, Олесь Сергієнко, згодом Іван Дзюба, Надія Світлична, Семен Ґлузман, Василь Лісовий, Євген Пронюк, Валерій Марченко та багато інших. Тисячі  свідомих українців КГБ відпра ... Читати далі »

Біль наших сердець

Понеділок 11:55

В ХХ ст. всю територію України охопили нищівні репресії, під час яких було страчено мільйони людей. Доля безневинно репресованих була невідомою десятиліття. Лише за часів Незалежності їх справи передали в державні архіви, що дозволило дослідити трагічний шлях жертв тоталітарного режиму. За тими даними, які збережені, репресованих лише в Ізяславському районі нараховується більше 4-х тисяч. 1067 чоловік було розстріляно.

 Нещодавно директор музею Левицька Л.М. продовжила досліджувати кримінальні справи наших земляків в Державному архіві Хмельницької області. Нові правила роботи архіву тепер дозволяють досліднику фотографувати  документи, що значною мірою поповнює фонд музею, експозиції. Було знайдено багато цікавого матеріалу.

... Читати далі »

Стежками болю й мук

П`ятниця 15:25

У 1932-1933 рр. тоталітарна влада вчинила свідомий акт політичного терору проти землеробів-українців, це була цинічна форма нищення народу, а сам голодомор став соціогуманною катастрофою не тільки українців, а й всього людства.

Основний наш о ... Читати далі »

Лялька-мотанка

П`ятниця 09:29

Лялька-мотанка – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг.
Здавен у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом муд ... Читати далі »

« 1 2 ... 18 19 20 21 »