Головна » 2016 » Січень » 13 » День українського політв'язня
16:27
День українського політв'язня

     

12 січня 1972 року в Україні здійнялася нова хвиля арештів української інтеліґенції. За ґратами тоді опинилися лідери шістдесятництва Іван Світличний, Євген Сверстюк, В`ячеслав Чорновіл; цього ж дня були заарештовані Василь Стус, Зіновій Антонюк, Данило Шумук, Іван Коваленко, Микола Плахотнюк, Леонід Плющ, Олесь Сергієнко, згодом Іван Дзюба, Надія Світлична, Семен Ґлузман, Василь Лісовий, Євген Пронюк, Валерій Марченко та багато інших. Тисячі  свідомих українців КГБ відправило в тюрми, а потім і табори.

       День українського політв’язня на пропозицію В’ячеслава Чорновола, починаючи з 1975 р., став відзначався 12 січня. Так, як він на той час сам знаходився в ув’язненні, відзначати цей день почали в політичних таборах і тюрмах. На знак солідарності українців підтримували політв’язні інших національних громад.

  Вже в той час шістдесятники заслужили моральної підтримки всього демократичного світу. 

     Ввечері 11 січня 1981 члени Київського демократичного клубу Сергій Набока, Лариса Лохвицька, Інна Чернявська, Леонід Мілявський та Наталка Пархоменко, яким було тоді трохи за 20 років, розклеїли в Києві кілька екземплярів листівки: «Співвітчизники! 12 січня — День українських політв’язнів. Підтримаймо їх!». Усі були затримані поблизу станції метро «Більшовик», четверо перших ув’язнені на три роки.

 

      Дехто, наприклад, В.Стус одержали повторний термін ув’язнення. Від постійних знущань він помер у таборі в 1985 році. Помер, до кінця залишаючись закоханим в рідну Україну.

 

На колимськім морозі калина

Зацвітає рудими слізьми.

Неосяжна осонцева днина,

І собором дзвінким Україна

Написалась на мурах тюрми.

                                В.Стус

 

     В ці дні в Ізяславському районному музеї проходить виставка, присвячена вшануванню пам’яті українського політв’язня. Присутні можуть ознайомитись з політичними плакатами, документами, спогадами, а також чути у виконанні акторів вірші Василя Стуса.

Переглядів: 202 | Додав: Ірікм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar