Головна » 2020 » Серпень » 31 » Виставка, присвячена історії Пересопницького Євангеліє
14:54
Виставка, присвячена історії Пересопницького Євангеліє

Протягом тижня у нашому музеї проходитиме виставка, присвячена історії Пересопницького Євангеліє. Запрошуємо всіх і кожного відвідати наш музей та переглянути цю виставку!

Пересопницьке Євангеліє – один із перших українських перекладів Святого письма – воістину пам’ятка української культури. Створена на Волині в середині ХVІ ст., вона стала національним раритетом. Її дістають зі сховища лише раз на кілька років, але це абсолютно виправдано через її вік (у цьому році виповнюється вже 459 років) та її виняткову цінність. Незважаючи на драматичність нашої історії, Пересопницьке Євангеліє зберігалося, трепетно передавалася з покоління в покоління. Його тримав у своїх руках Іван Мазепа, торкався його й Тарас Шевченко. Іноді Євангеліє «зникало», навіть вивозилося з України, але потім дивним чином поверталося.

Пересопницьке Євангеліє — це унікальна українська Першокнига, це справжній духовний скарб. Адже це — Слово Боже, а значить — джерело знання, істина, це добро та любов, лагідність і милосердя, це зміст і віра, це минуле, сучасне і майбутнє.

Зрештою, у час створення нашої держави саме ця книга стала національною святинею, на якій присягають Президенти України. 

Переглядів: 64 | Додав: Ірікм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar